Pinnawala

Sloní sirotčinec

Na přelomu devatenáctého a dvacátého století dělali Britové sčítání slonů. Tehdy zjistili, že na ostrově žije více jak 20.000 divokých slonů. Když však v roce 1972 vláda udělala další sčítání, zjistilo se, že slonů zoufale ubylo. V té době jich na ostrově žilo méně ne 2.000.

Sloni původně žili po celém ostrově, ale nejvíce jich bylo na území hor. Vlivem rozšiřujících se čajových plantáží a zvětšujícímu se objemu zemědělské půdy sloni postupně přicházeli o svá území. Vznikalo stále více šarvátek mezi slony a zemědělci, kterým ničili úrodu. Nemalou měrou se na počátku dvacátého století na úbytku těchto zvířat podílela i velmi oblíbená záliba Britů – lov.

Proto vláda okamžitě vyhlásila slona za chráněné zvíře a začalo několik projektů na zvýšení jejich populace. Jedním z nich byl i sloní sirotčinec Pinewala. Tento útulek pro nezajištěné slony byl vybudován v roce 1974. Byla sem soustředěna všechna nalezená opuštěná slůňata, ale též již dospělí, nějakým způsobem postižení sloni, kteří by jinak neměli šanci přežít ve volné přírodě. Dnes již je z toho spíše veliká turistická atrakce a je zde kolem osmdesáti slonů. Více jak polovina z nich již byla narozena zde. Většina místních slonů je napůl ochočená, ale raději se k nim nepřibližujte bez doprovodu mahuta.

předchozí
následující
Slider

právě jste offline